Cu ce se ocupă judecătorii?
Cu procese.
Normal.
Asta-i meseria.
Problema este că nu se ocupă de procesele pe care le judecă. Judecătorii se ocupă cu procesele în care dau statul în judecată.
Judecătorii vor salarii mai mari, prime de vacanţă, sporuri.
Nimic mai simplu. Dai statul în judecată şi ceri banii. Instanţa judecătorească este condusă de un coleg, care are acelaşi interes cu reclamantul. Decizia lui, (normal!) îi dă dreptate, împotriva statului. Procesul durează 2-3 zile.
Înarmat cu sentinţele judecătoreşti care ameninţă cu sechestrul pe bunurile Administraţiei publice, Ministerul Justiţiei cere imperios Guvernului să-i suplimenteze bugetul.
Şi face plăţile!
Aşa a făcut Monica Macovei, aşa face şi Tudor Chiuariu.
De altfel, practica s-a născut prin anul 2002, în timpul Rodicăi Stănoiu.
Unii judecători ating salarii de câte 100 de milioane de lei vechi.
Şi totuşi, în fiecare zi, la Secţia de Contencios Administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se află o listă cu 20-30 de judecători care dau statul în judecată.
În anul 2004, creanţele judecătorilor asupra Statului Român se ridicau la 3400 de miliarde de lei vechi.
În 2005, statul a plătit judecătorilor 1561 de miliarde (lei vechi), drept urmare a sentinţelor pe care tot ei le-au dictat.
În 2006, statul le-a plătit 1779 de miliarde.
În 2007, statul le-a plătit 2880 de miliarde.
Pe culoarele altor ministere funcţionarii şuşotesc: "Nu mai există lege, există numai hotărâri judecătoreşti..."
La rectificarea bugetară propusă acum, Ministerul Justiţiei este beneficiar al suplimentării de fonduri pentru acoperirea ultimelor procese câştigate de judecători.
Suma totală a suplimentării se ridică la 1000 de miliarde lei vechi, dar nu putem şti cât din ea este destinată judecătorilor, pentru că, acolo, pentru mai multă "ceaţă", au fost băgate şi fonduri destinate plăţii salariilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Suntem într-un stat organizat pe principii "de drept".
Puterea judecătorească este, în principiu, separată şi independentă de celelalte.
Dar cum am putea să separăm puterea judecătorească de ea însăşi?!
Iată o problemă teoretică autentică pentru logicieni.
Căci la justiţie corectă nu avem cum să aspirăm.
1. clar....
(mesaj trimis de altul în data de 13.11.2007, 00:48)
...nu mai aveti ce scrie domnu' make.....ziaru moare si matale tot bati apa in piua cu date care nu citeaza sursa, cu articole care nu seamana nici a editorial (adik nici de opinie declarat nu este) dar nici a stire sau reportaj sau dezvaluire sau ancheta sau orice alt gen jurnalistic mai alegeti.....e jale domnu' make ca dumneata te bagi in chestii in care nu te pricepi si o faci pe doxatu'.....mai nou, in justitie. si inca ceva...vezi ca ai mancat o litera din titlu.....trist
1.1. Stalin - ce naste din stalinism romani distruge (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de danil în data de 13.11.2007, 16:48)
Se stie influenta magistratilor asupra natiunii - anii 50 nu aveau renumele actual daca Justitia ar fi promovat caractere. Din pacate -altfel decat in alte parti- Justitia a distrus caractere si a promovat cinici si lacomi. Iar intr-o presa lipsita de curajul problemelor reale dl. Make este o exceptie care deranjeaza nesimtirea.
2. Bravo
(mesaj trimis de G în data de 13.11.2007, 07:52)
Ma tot uitam dupa un editorial semnat Make. Foarte bun. Bravos.
3. judecatorii si statul de drept
(mesaj trimis de Costel în data de 13.11.2007, 10:06)
Admirabil articol, dar cine mai are timp sa-l citeasca, pentru ca politicienii nostri sunt prea ocupati cu afacerile, alea proprii. Statul roman este stat haiducesc, cei puternici (adica puterile statului)calca pe cadavrele prostimii si isi fac legi si isi dau hotarari judecatoresti cu o nesimtire care nu poate fi cuprinsa in cuvinte. BRAVO, DL MAKE, VA ADMIR
4. fără titlu
(mesaj trimis de daniel în data de 13.11.2007, 12:50)
Articolul este putin ironic.Cred ca problema nu este daca judecatorii dau statul in judecata, ci daca au dreptate cand formuleaza astfel de actiuni.Din acest punct de vedere ar fi trebuit sa te mai documentezi.Pentru o corecta informare ar mai trebui spus ca nu in toate situatiile actiunille formulate de judecatori sunt admise (chiar daca acestea sunt judecate tot de judecatori).In plus, astfel de actiuni sunt formulate si de procurori, profesori si politisti.